Prolapsed Disc (Slipped Disc)

June 11, 2007 Off By Liza

A prolapsed disc often causes severe lower back pain. The disc often presses on a nerve root which also causes pain and other symptoms in a leg. In most cases, the symptoms ease off gradually over several weeks. The usual advice is to do normal activities as much as possible. Painkillers may help. Physical treatments such as spinal manipulation may also help. Surgery may be an option if the symptoms persist.

Sakit ni macama sakit pinggang, cuma ia menjalar dari pinggang sehingga ke tapak kaki. Kadang-kadang rasanya macam mencucuk-cucuk umpama jarum. Biasanya aku akan ambil celebrex dan vitamin saraf bagi melegakan kesakitan.

Sebab berlakunya prolapsed disc ada pelbagai, diantaranya adalah cara duduk yang tidak betul,mengangkat barang dengan cara yang salah, terjatuh dan juga sebab yang tidak dapat dipastikan.

Sekiranya anda mengalami kesakitan di bahagian pinggang dan merebak ke kaki, anda seharusnya segera berjumpa doktor bagi mengelakkan masalah yang lebih teruk.Buat masa ini aku masih lagi mendapat rawatan di hospital putra melaka, iaitu dengan dr zulkepli