Check Your Blood Pressure

Hari ini aku ingin menulis mengenai blood pressure. Masalah ini adalah masalah yang selalu kita dengar. Dan selalunya kita menganggap ini adalah masalah biasa. Dan selalunya juga kita beranggapan yang badan kita sihat, maklumlah usia masih muda. Takkanlah tekanan darah kita tinggi pulakkan. Namun jangan ambil ringan tentang perkara ini. Baru-baru ni aku telah membawa mak aku berjumpa dengan doktor untuk pemeriksaan kesihatan ,memandangkan doktor tu sudah biasa dengan aku….so dia suruh aku check bp aku..so entah macamana ntah tekanan darah aku tingggi huhuhuhu…….so aku dah start takut nervous…sampai kat sini aku dah fobia, setiap minggu check tekanan darah…huhuhuhu still 140/90…..150/90..huhuhu…..merisaukan betul…

Namun aku tak berputus asa, aku kena normalkan tekanan darah aku semula, aku tak nak makan ubat dalam usia muda. Diantara ikhtiar yang aku buat untuk mengatasi masalah ini ialah:-

  1.  Mengamalkan senaman 3 kali seminggu setiap 30 minit
  2. Mengamalkan jus buah-buahan dan jus seleri
  3. Mengamalkan makan ulam-ulaman setiap hari
  4. Mengurangkan kuantiti nasi setiap hari
  5. Mengurangkan garam dalam kehidupan seharian.

So aku mampu menormalkan tekanan darah aku balik, dan berharap aku dapat mengawal tekanan darah. Last sekali aku check on Thurdays tekanan darah aku 110/70mhg. Huuhuhuhu syukur… alhamdulilah.

Untuk maklumat lanjut:=http://www.bphigh.blogspot.com

http://www.juiceforbp.blogspot.com

About The Author