Kakitangan Awam Naik Gaji

Hari ni Pak Lah mengumumkan kenaikan gaji untuk kakitangan awam. Syukur alhamdulilah…aku memang bersyukur sangatlah dengan kenaikan ini. Walaupun gaji aku selama ni cukup..tapi memang ngam2 jer sampai cukup bulan. Bila gaji naik ni, niat aku nak menyimpan,nak kasi duit kat mak lebih sikit. Aku tak pikir dah nak tukar kete,dulu masa aku naik pangkat aku tukar kete, maklumlah aku kena tranfer ke hulu mersing, takkan aku nak pakai kancil n*c553* aku tu, sebab jauh sangat dan terpaksa drive 4 hour untuk balik kampung. Tadi dah ada staff aku bakar aku, tak nak tukar kete ker..aku cakap tak nak..aku nak simpan duit tu.

So aku nak nasihatkan kakitangan awam supaya mengunakan duit kenaikkan ini dengan berhemat. Jangan menambah hutang yang sedia ada, jangan terlalu material sangat, terutama yang melayu ni.Kalau sebelum ni kita cukup dengan gaji yang sedia ada kenapa nak berbelanja lebih. Kalau nak ikutkan nafsu memang tak terikut, aku jugak teringin nak pakai Honda, Toyata wish..tapi buat masa ni cukupalah dengan gen2 black tu.

So gunakan duit kenaikkan dengan cara yang berfaedah, buat tabungan, beli unit trust, atau pun sekurang-kurangnya bayar kad hutang yang cekik darah tu.

Oleh itu dengan kenaikan ini, marilah sama-sama kita meningkatkan mutu kerja kita, muhasabah diri, semoga rezeki yang kita terima itu bertambah berkat. Amin

Cerita Jutawan Lagi!

Kenapa dua tiga hari ni aku teruja nak bercerita pasal jutawan lagi. Tak salahkan kiranya aku berkongsi cerita, apa yang aku rasa. Sebenarnya aku baru sahaja habis membaca buku Menjejaki Jutawan Senyap yang di tulis oleh Dr. Rusly Bin Abdullah. Aku benar-benar teruja dengan kisah yang di paparkan dan di samping tu menginsafi diri sendiri mengenai betapa kayanya negara kita ini. Di mana kekayaan yang ada itu diambil oleh orang lain yang nampak dengan peluang yang ada. Kita sebagai masyarakat bumiputra sama ada tak nampak ataupun sengaja buat tak nampak.

Melalui pembacaan ini aku dapat mengetahui sebenarnya betapa ramainya pendatang asing yang berada di negara kita ini menjadi jutawan. Sebagai contoh katakanlah namanya Suparjo yang berasal dari Jawa Barat. Datang ke Malaysia pada mulanya sebagai pendatang haram. Pekerjaan yang pertama adalah menjadi kuli kepada tokei goreng cakoi. Namum dia bernekad untuk mencari kekayaan di bumi Malaysia mendorangnya menghadiri kelas Keusahawan yang di kelolakan oleh Dr. Rusly. Selepas habis berkursus Suparjo berhenti kerja dengan tokei cakoi dan membuka perniagaannya sendiri. Disamping menjual cakoi dia jugak menjual air kacang soya. Kata Suparjo jualan cakoi dan airnya mampu mencecah RM 500 sehari. Bayangkan 30 hari dia akan dapat RM 15 000. Fuhhh lumayan tu. Tu belum masuk lagi jualannya di pasar malam 4 kali seminggu, sekali jualan akan dapat RM 400 x 4= RM 6400 sebulan. Hasil jualan keseluruhan sebulan RM 21400.00. Fuhhh..sungguh lumayan. Setahun RM 256,800. Cukup 5 tahun Suparjo dah jadi jutawan. Jadi tak malukah kita sebagai rakyat Malaysia merempat di negara sendiri. Tak malukah kita meminta-minta sedangkan badan kita sihat waafiat.

A ku percaya dan sangat-sangat percaya sekiranya masyarakat Melayu kita yang miskin sekarang ni, mengambil pendekatan berniaga kecil-kecilan, tak mustahil mereka boleh jadi jutawan. Jangan asyik nak harap cepat kaya, namun usahanya tiada. Bagi aku minda mereka ini harus dibuka, supaya kemiskinan tegar ini dapat dihapuskan sama sekali………Ingat..kita sudah 50 tahun merdeka….malu sehhh dekat orang indon, orang kemboja yang dulunya datang sebagai pendatang haram..tapi kini dah pakai BMW……jom pakat ramai-ramai….Be a Millionaire

Rahsia Jutawan Senyap

Semua orang nak jadi jutawan. Aku sendiri pun nak jadi jutawan, tapi bukanlah jutawan segera seperti kebanyakkan orang sekarang ni. Kalau mudah kita jadi jutawan, mudah jugak kita jadi menghabiskan duit tersebut dan akhirnya akan jadi muflis.

Untuk jadi jutawan tak semestinya kita membuka perniagaan yang besar! Selalunya jutawan senyap ni orang tak kenal pun, bukannya ada gelaran Dato. Tan Sri pun. Mereka ni macam orang biasa sahaja, tapi sebenarnya duit di dalam bank dah mencecah angka Juta.

Percaya atau tidak kalau aku katakan orang yang menjual air di tepi jalan tu mungkin seorang jutawan senyap..mak cik yang jual goreng pisang kat tepi simpang tu seorang jutawan, ataupun pak cik yang jual keropok lekur kat pasar malam tu adalah seorang jutawan. Kebanyakkan kita menganggap orang yang seperti di sebutkan diatas adalah orang kelas bawahan. Berniaga ditepi jalan adalah pilihan terakhir. Graduan menganggur pun malu nak berniaga macam ni. Namun berniaga kecil-kecillan macam nilah mampu menjadikan anda jutawan. Modal kecil tetapi untung besar.

Contoh paling mudah, berniaga air kacang soya, katalah modal hanya RM 30, jual air sebungkus RM 1 . Sehari 100 bungkus air laku, jadi tolak modal dan dapat RM 70 sehari. Sebulan keuntungan dah dapat RM 2100. Tu belum termasuk jualan sampingan seperti jajan dan goreng pisang. Ha..banyangkan pendapatan mereka.

Mereka ni cukup berhemah dalam perbelanjaan, tidak seperti usahawan koporat yang sentiasa ingin kehidupan mewah, tapi kehidupan mereka ini biasa sahaja.

Kat sini aku ambil contoh mak cik aku, berniaga kat warung sahaja,namun berkat kesabarannya dah mampu buat 3 buah rumah batu, beli kete walaupun tak mewah mana, tapi sudah cukup untuk membuat orang kampung memandang.

Jadi kesimpulannya kalau nak jadi jutawan yang paling penting adalah usaha, tak kira apa juga perniagaan yang kita buat yang penting adalah tekun. Pandai mengambil peluang, dan berusaha untuk mempelbagaikan perniagaan.

Aku memang berminat unuk berniaga, tapi buat masa ni masih belum bersedia untuk berhenti kerja, sebab masih ada komitmen yang perlu diselesaikan. Walaupun begitu aku dah mula berniaga kecil-kecilan iaitu menjual topup..hehehe..sesiapa yang berminat boleh melayari website ini :-http://www.myprepaidbisnes.blogspot.com

Tips bila teringin minuman berkarbonat

Semua orang suka minuman berkarbonat. Aku pun suka jugak, apatah lagi bila terasa terlalu dahaga. Memang tak mampu untuk menolaknya. Namum walaupun sedap dia mampu memberi kesan yang tidak baik pada kesihatan kita dalam jangka masa panjang. Di antaranya ialah:

  • Lebihan berat badan dan diabetes
  • Pereputan gigi
  • Kesan kafeina
  • Asid

Memandangan banyak kesan yang tidak baik pada tubuh dengan minuman ini aku nak kongsi sedikit tips bagaimana nak menikmati minuman berkarbonat ini:-

1.Tuangkan kira-kira 1/4 air berkarbonat ke dalam gelas

2.Selebihnya tambahkan air kosong kedalam gelas

3. Minum cepat-cepat supaya cepat habis.

4.Kemudian kasi baki air berkarbonat yang tinggal kepada kawan-kawan anda. Ini bagi mengelakkan anda untuk menikmati semula.

Apalagi…..cubalah untuk kesihatan anda di kemudian hari………………….

BETULKAH ITU PILIHAN KITA?

Pagi ni lepas breakfast aku tergamam bila menerima sms daripada seorang sahabat yang baru sahaja dua minggu mendirikan rumah tangga. Smsnya berbunyi “If i could turn back time.. i wont marry him. i dont even want to know him”….Oh my good… aku terkesima sebenarnya…kenapa boleh jadi macam ni…perkahwinan mereka bukannya pilihan keluarga, tapi pilihan sendiri…selama ini umpama belangkas…pergi kerja, lunch, dinner, semuanya bersama..kalau boleh semuanya nak buat sama-sama. But now kenapa kawan aku boleh hantar sms macam tu..

Aku tak komen banyak..ini soal rumah tangga orang..aku hanya balas msg dia dengan nasihat “sabar and doa the best”..aku doakan semoga F sabar dan berdoa banyak-banyak agar jodoh mereka berpanjangan. Agar segalanya berjalan lancar, kalau dulu boleh faham-memahami, bila dah berumah tangga seharusnya lebih-lebih lagi memahami.

Kalau ada berasa hati tu,ignore jelah..sikit-sikit punya hal…lebih kurang sudahlah F

HARAM HUKUMNYA PELABURAN INTERNET

Semalam berita TV3 mengumunkan bahawa Majlis Mufti telah pun mengeluarkan fatwa bahawa pelaburan internet yang menjanjikan keuntungan secara tetap adalah haram disisi islam. Dan berikut adalah petikan daripada akhbar Utusan Malaysia.

Pelaburan saham melalui Internet haram – Majlis Fatwa

Oleh NOR AZIAH JAAFAR, RUHAIDINI ABD KADIR dan RAMLI ABDUL KARIM

KUALA LUMPUR 12 April – Ketika wujud gelombang besar penyertaan orang ramai dalam skim-skim pelaburan Internet yang menjanjikan pulangan berlipat ganda, aktiviti itu hari ini difatwakan sebagai haram di sisi Islam.

Keputusan Mesyuarat Majlis Fatwa Kebangsaan Ke-77 di Kuala Terengganu itu sudah pasti memberi kesan kepada aktiviti pelaburan melibatkan tidak kurang 500,000 orang Islam termasuk golongan kenamaan dan profesional berpangkat Tan Sri dan Datuk.

Majlis berkenaan membuat keputusan itu terhadap semua bentuk pelaburan Internet termasuk skim cepat kaya SwissCash yang kononnya diuruskan Swiss Mutual Fund kerana skim-skim itu secara jelas mengandungi unsur riba.

Dengan nilai pelaburan mencecah RM1 bilion termasuk kira-kira RM200 juta yang dilaburkan oleh 50,000 pelabur dalam skim SwissCash, tidak kurang 50 jenis pelaburan Internet kini giat melobi orang ramai melabur dengan janji pulangan sehingga 300 peratus.

Selepas SwissCash dan beberapa lain malap, skim terbaru yang mendapat sambutan hebat ketika ini ialah I Love You Forever menerusi laman web www.iluf.biz yang menjanjikan pulangan sehingga RM21,000 bagi pelaburan pokok RM800 untuk tempoh 12 bulan dan www.ugifund.com yang dilancarkan hari ini.

Pengerusi Majlis Fatwa Kebangsaan, Profesor Datuk Dr. Abdul Shukor Husin yang ditemui pemberita selepas mesyuarat itu memberitahu, sebarang pelaburan yang menjamin keuntungan secara tetap seperti ditawarkan SwissCash adalah haram.

Menurutnya, atas alasan itu, Islam tidak membenarkan umatnya melabur dalam segala bentuk pelaburan seumpama itu.

‘‘Ada banyak pelaburan alternatif disediakan kepada pelabur yang berlandaskan Islam dan boleh disertai oleh umat Islam,’’ katanya.

Berdasarkan siasatan Utusan Malaysia, pelaburan Internet pilihan rakyat Malaysia ialah skim yang mendakwa menjana wang dalam pasaran hadapan komoditi seperti minyak, gas, perladangan dan emas.

Terdapat pelaburan Internet seperti SwissCash yang mendakwa kononnya aktiviti mereka ialah pelaburan offshore yang tidak tertakluk dalam bidang kuasa perundangan termasuk Bank Negara Malaysia (BNM).

Jenis pelaburan lain yang didakwa sebagai asas aktiviti skim pelaburan Internet ialah perniagaan mata wang asing selain melabur dalam pasaran-pasaran saham luar negara.

Sebelum ini, media mendedahkan pelaburan skim cepat kaya SwissCash yang tampil dengan pelan pelaburan tanpa had dan jaminan keuntungan lebih meyakinkan yang setakat ini sudah menelan kira-kira RM190 juta wang daripada lebih 50,000 pelabur Malaysia.

Kutipan wang deposit awam secara haram itu beroperasi dengan modus operandi berasaskan transaksi Telegraphic Transfer (TT) di bank-bank tempatan dan urusan pelaburan menerusi Internet.

Ekoran itu, BNM membuat kenyataan bahawa skim SwissCash adalah menyalahi undang-undang negara kerana mengambil deposit secara haram.

Teknologi

Selain SwissCash, terdapat lebih 50 skim cepat kaya menggunakan kemudahan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) didalangi beberapa sindiket yang menawarkan pelbagai bentuk pelan pelaburan menerusi alam maya Internet.

Antara skim berkenaan ialah www.ABFund.biz; www.WinliFund.com; www.empay.com; www.buyebarrel.us; www.eaindex.com; www.fical.us; www.GlobalForex.us; www.Arabic.com; www.eracapital.com; www.e-investpro.com; www.GG-trade.com dan www.smartindex.net.

Dengan membuka laman web www.jutawan.com, pelayar boleh mendapatkan senarai keseluruhan skim-skim pelaburan Internet atau istilah globalnya dikenali sebagai High Yield Investment Programme (HYIP).

Modal pelaburan dikira berasaskan nilai mata wang Amerika Syarikat (ASD) berdasarkan 3.80 bagi setiap Ringgit Malaysia.

Dengan pelaburan serendah AS$20 (RM76), skim-skim itu menjanjikan pulangan lumayan minimum dua peratus sehari atau 60 peratus sebulan yang dibayar kepada para pelabur selama 100 hari.

Pulangan itu jauh lebih besar dan terlalu tinggi jika dibandingkan dengan kadar pulangan yang ditawarkan institusi perbankan iaitu tiga peratus sebulan bagi deposit tetap atau lapan peratus bagi pasaran modal.

Dengan pelan pelaburan yang menarik menggunakan laman web yang berpusat di Amerika Syarikat (AS), penganjur yang sebenarnya didalangi orang tempatan berjaya mengabui mata para pelabur.

Mencuba Peluang Tambah Pendapatan

Sebenarnya aku tengah mencuba peluang untuk menambah pendapatan.Cara pertama yang aku cuba adalah menjadi Agen Mymode. Jual prepaid secara sms pada student-student aku. Bisnes ni nampaknya berjalan lancar. Walaupun keuntungan tak banyak sangat..tapi bolehlah nak buat duit untuk sarapan pagi. Yang nyata tiap-tiap hari dapat duit, walaupun tak banyak.

Yang kedua entah macamana aku boleh terjebak dengan HYIP. Ni semua sebab tak pikir panjanglah ni. Ikut kawan-kawan. HYIP yang aku join adalah ABFUND. Kira masa ni tengah jahillah ni. Aku masuk dalam 100USD. Sebelum sampai 100 hari semuanya ok, tapi dah 100 hari ni macam-macam masalah pulak yang timbul. Duit tak boleh nak dikeluarkan. Tranfer kat bank di Malaysia pun pending jugak, so kalau tak betul-betul mahu hangus duit aku. Tapi alhamdulilah, duit aku dah pulang modal, dan invest pun tak banyak, kalau tak dah sengal-sengal lah jugak otak aku. Kalau orang banyak duit mungkin tak kisah, tapi orang sengkek macam aku ni…sengal-sengal otaklah nak pikirkannya.

Jadi pada pandangan aku tak usahlah join benda ni,sebabnya kita tak tahu daripada mana sumbernya duit tu,kedua ada ulama dah declare benda ni haram. So aku harap kalau nak main jugak, jangan pertikaikan hukum ,jangan kaitkan dengan tabung haji, asb,bank,atau agensi kewangan yang lain. Jangan sampai menghalalkan cara demi untuk duit. Yang banyak masuk ni aku tengok orang Melayu,banyak lagi pelaburan yang boleh diceburi,jangan terlalu taksub dengan duit. Kalau ada yang terbaca blog aku ni pikir-pikirkanlah.