Tips bila teringin minuman berkarbonat

Semua orang suka minuman berkarbonat. Aku pun suka jugak, apatah lagi bila terasa terlalu dahaga. Memang tak mampu untuk menolaknya. Namum walaupun sedap dia mampu memberi kesan yang tidak baik pada kesihatan kita dalam jangka masa panjang. Di antaranya ialah:

  • Lebihan berat badan dan diabetes
  • Pereputan gigi
  • Kesan kafeina
  • Asid

Memandangan banyak kesan yang tidak baik pada tubuh dengan minuman ini aku nak kongsi sedikit tips bagaimana nak menikmati minuman berkarbonat ini:-

1.Tuangkan kira-kira 1/4 air berkarbonat ke dalam gelas

2.Selebihnya tambahkan air kosong kedalam gelas

3. Minum cepat-cepat supaya cepat habis.

4.Kemudian kasi baki air berkarbonat yang tinggal kepada kawan-kawan anda. Ini bagi mengelakkan anda untuk menikmati semula.

Apalagi…..cubalah untuk kesihatan anda di kemudian hari………………….

BETULKAH ITU PILIHAN KITA?

Pagi ni lepas breakfast aku tergamam bila menerima sms daripada seorang sahabat yang baru sahaja dua minggu mendirikan rumah tangga. Smsnya berbunyi “If i could turn back time.. i wont marry him. i dont even want to know him”….Oh my good… aku terkesima sebenarnya…kenapa boleh jadi macam ni…perkahwinan mereka bukannya pilihan keluarga, tapi pilihan sendiri…selama ini umpama belangkas…pergi kerja, lunch, dinner, semuanya bersama..kalau boleh semuanya nak buat sama-sama. But now kenapa kawan aku boleh hantar sms macam tu..

Aku tak komen banyak..ini soal rumah tangga orang..aku hanya balas msg dia dengan nasihat “sabar and doa the best”..aku doakan semoga F sabar dan berdoa banyak-banyak agar jodoh mereka berpanjangan. Agar segalanya berjalan lancar, kalau dulu boleh faham-memahami, bila dah berumah tangga seharusnya lebih-lebih lagi memahami.

Kalau ada berasa hati tu,ignore jelah..sikit-sikit punya hal…lebih kurang sudahlah F

HARAM HUKUMNYA PELABURAN INTERNET

Semalam berita TV3 mengumunkan bahawa Majlis Mufti telah pun mengeluarkan fatwa bahawa pelaburan internet yang menjanjikan keuntungan secara tetap adalah haram disisi islam. Dan berikut adalah petikan daripada akhbar Utusan Malaysia.

Pelaburan saham melalui Internet haram – Majlis Fatwa

Oleh NOR AZIAH JAAFAR, RUHAIDINI ABD KADIR dan RAMLI ABDUL KARIM

KUALA LUMPUR 12 April – Ketika wujud gelombang besar penyertaan orang ramai dalam skim-skim pelaburan Internet yang menjanjikan pulangan berlipat ganda, aktiviti itu hari ini difatwakan sebagai haram di sisi Islam.

Keputusan Mesyuarat Majlis Fatwa Kebangsaan Ke-77 di Kuala Terengganu itu sudah pasti memberi kesan kepada aktiviti pelaburan melibatkan tidak kurang 500,000 orang Islam termasuk golongan kenamaan dan profesional berpangkat Tan Sri dan Datuk.

Majlis berkenaan membuat keputusan itu terhadap semua bentuk pelaburan Internet termasuk skim cepat kaya SwissCash yang kononnya diuruskan Swiss Mutual Fund kerana skim-skim itu secara jelas mengandungi unsur riba.

Dengan nilai pelaburan mencecah RM1 bilion termasuk kira-kira RM200 juta yang dilaburkan oleh 50,000 pelabur dalam skim SwissCash, tidak kurang 50 jenis pelaburan Internet kini giat melobi orang ramai melabur dengan janji pulangan sehingga 300 peratus.

Selepas SwissCash dan beberapa lain malap, skim terbaru yang mendapat sambutan hebat ketika ini ialah I Love You Forever menerusi laman web www.iluf.biz yang menjanjikan pulangan sehingga RM21,000 bagi pelaburan pokok RM800 untuk tempoh 12 bulan dan www.ugifund.com yang dilancarkan hari ini.

Pengerusi Majlis Fatwa Kebangsaan, Profesor Datuk Dr. Abdul Shukor Husin yang ditemui pemberita selepas mesyuarat itu memberitahu, sebarang pelaburan yang menjamin keuntungan secara tetap seperti ditawarkan SwissCash adalah haram.

Menurutnya, atas alasan itu, Islam tidak membenarkan umatnya melabur dalam segala bentuk pelaburan seumpama itu.

‘‘Ada banyak pelaburan alternatif disediakan kepada pelabur yang berlandaskan Islam dan boleh disertai oleh umat Islam,’’ katanya.

Berdasarkan siasatan Utusan Malaysia, pelaburan Internet pilihan rakyat Malaysia ialah skim yang mendakwa menjana wang dalam pasaran hadapan komoditi seperti minyak, gas, perladangan dan emas.

Terdapat pelaburan Internet seperti SwissCash yang mendakwa kononnya aktiviti mereka ialah pelaburan offshore yang tidak tertakluk dalam bidang kuasa perundangan termasuk Bank Negara Malaysia (BNM).

Jenis pelaburan lain yang didakwa sebagai asas aktiviti skim pelaburan Internet ialah perniagaan mata wang asing selain melabur dalam pasaran-pasaran saham luar negara.

Sebelum ini, media mendedahkan pelaburan skim cepat kaya SwissCash yang tampil dengan pelan pelaburan tanpa had dan jaminan keuntungan lebih meyakinkan yang setakat ini sudah menelan kira-kira RM190 juta wang daripada lebih 50,000 pelabur Malaysia.

Kutipan wang deposit awam secara haram itu beroperasi dengan modus operandi berasaskan transaksi Telegraphic Transfer (TT) di bank-bank tempatan dan urusan pelaburan menerusi Internet.

Ekoran itu, BNM membuat kenyataan bahawa skim SwissCash adalah menyalahi undang-undang negara kerana mengambil deposit secara haram.

Teknologi

Selain SwissCash, terdapat lebih 50 skim cepat kaya menggunakan kemudahan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) didalangi beberapa sindiket yang menawarkan pelbagai bentuk pelan pelaburan menerusi alam maya Internet.

Antara skim berkenaan ialah www.ABFund.biz; www.WinliFund.com; www.empay.com; www.buyebarrel.us; www.eaindex.com; www.fical.us; www.GlobalForex.us; www.Arabic.com; www.eracapital.com; www.e-investpro.com; www.GG-trade.com dan www.smartindex.net.

Dengan membuka laman web www.jutawan.com, pelayar boleh mendapatkan senarai keseluruhan skim-skim pelaburan Internet atau istilah globalnya dikenali sebagai High Yield Investment Programme (HYIP).

Modal pelaburan dikira berasaskan nilai mata wang Amerika Syarikat (ASD) berdasarkan 3.80 bagi setiap Ringgit Malaysia.

Dengan pelaburan serendah AS$20 (RM76), skim-skim itu menjanjikan pulangan lumayan minimum dua peratus sehari atau 60 peratus sebulan yang dibayar kepada para pelabur selama 100 hari.

Pulangan itu jauh lebih besar dan terlalu tinggi jika dibandingkan dengan kadar pulangan yang ditawarkan institusi perbankan iaitu tiga peratus sebulan bagi deposit tetap atau lapan peratus bagi pasaran modal.

Dengan pelan pelaburan yang menarik menggunakan laman web yang berpusat di Amerika Syarikat (AS), penganjur yang sebenarnya didalangi orang tempatan berjaya mengabui mata para pelabur.

Mencuba Peluang Tambah Pendapatan

Sebenarnya aku tengah mencuba peluang untuk menambah pendapatan.Cara pertama yang aku cuba adalah menjadi Agen Mymode. Jual prepaid secara sms pada student-student aku. Bisnes ni nampaknya berjalan lancar. Walaupun keuntungan tak banyak sangat..tapi bolehlah nak buat duit untuk sarapan pagi. Yang nyata tiap-tiap hari dapat duit, walaupun tak banyak.

Yang kedua entah macamana aku boleh terjebak dengan HYIP. Ni semua sebab tak pikir panjanglah ni. Ikut kawan-kawan. HYIP yang aku join adalah ABFUND. Kira masa ni tengah jahillah ni. Aku masuk dalam 100USD. Sebelum sampai 100 hari semuanya ok, tapi dah 100 hari ni macam-macam masalah pulak yang timbul. Duit tak boleh nak dikeluarkan. Tranfer kat bank di Malaysia pun pending jugak, so kalau tak betul-betul mahu hangus duit aku. Tapi alhamdulilah, duit aku dah pulang modal, dan invest pun tak banyak, kalau tak dah sengal-sengal lah jugak otak aku. Kalau orang banyak duit mungkin tak kisah, tapi orang sengkek macam aku ni…sengal-sengal otaklah nak pikirkannya.

Jadi pada pandangan aku tak usahlah join benda ni,sebabnya kita tak tahu daripada mana sumbernya duit tu,kedua ada ulama dah declare benda ni haram. So aku harap kalau nak main jugak, jangan pertikaikan hukum ,jangan kaitkan dengan tabung haji, asb,bank,atau agensi kewangan yang lain. Jangan sampai menghalalkan cara demi untuk duit. Yang banyak masuk ni aku tengok orang Melayu,banyak lagi pelaburan yang boleh diceburi,jangan terlalu taksub dengan duit. Kalau ada yang terbaca blog aku ni pikir-pikirkanlah.